mei 28, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Zo kies je een dekbed uit

Een dekbed uitkiezen is voor sommige mensen een lastig proces, maar dit hoeft niet zo te zijn.  Als je goed ge├»nformeerd bent dan gaat dit vaak makkelijker. Het feit dat mensen het lastig vinden om een goed dekbed uit te kiezen is misschien te wijten aan dat er best veel keuze is. Dit kan echter wel in jouw voordeel werken. Ben jij op zoek naar een nieuw dekbed? Lees dan in dit artikel hoe je een dekbed uitkiest.

Voor welk seizoen

Het zou goed kunnen zijn dat je een dekbed zoekt voor een specifiek seizoen, bijvoorbeeld voor in de zomer. Als dit het geval is dan moet je wel weten wat er allemaal te kiezen is. Een zomerdekbed is heel anders dan een winterdekbed, dit heeft vooral te maken met de warmteklasse. De warmteklasse bepaald hoe isolerend jouw dekbed uiteindelijk is, natuurlijkerwijs is een zomerdekbed koeler en dus comfortabeler voor bij hete zomerdagen

Als warmteklassen heb je:

  • Warmteklasse 1: (winter +)
  • Warmteklasse 2: (winter)
  • Warmteklasse 3: (herfst/lente dekbedden) ook geschikt voor een 4 seizoenen-dekbed
  • Warmteklasse 4: (Zomer dekbed)

Als je op zoek bent naar een winterdekbed kun je dus kijken naar warmteklasse 1 of 2.

Vulling

Niet geheel onbelangrijk, de vulling. Die bepaald grotendeels hoe warm je het in de nacht hebt. En aangezien er een breed scala aan vullingen is, is het des temeer goed om te weten wat er zoal is. Je hebt vullingen als donsveren, goed voor een dekbed van dons. Je hebt wol, dat heel goed isoleert, maar daarentegen wel zwaar is. Beide materialen zijn goed geschikt voor winterdekbedden. Daarnaast heb je koelere vullingen, als katoen en bamboe, perfect voor 4 seizoen-dekbedden en zomer dekbedden. Bij de zoektocht naar een nieuw dekbed is het kiezen van de beste vulling belangrijk.

Budget

Binnen de dekbedden-wereld heb je natuurlijk kwalitatieve verschillen. Het materiaal zegt al veel over de luxe van het dekbed. Zo heb je materialen als kamelenhaar voor een kameelharen dekbed, dit is misschien een wat onbekend type, maar kwalitatief erg hoogwaardig. Het is namelijk zo dat kameelhaar zorgt voor een zacht dekbed, daarnaast is het dekbed soepel, wat voor sommige mensen echt een must is. Wil je echter gaan voor een budget-vriendelijker dekbed, dan kun je misschien kijken naar synthetische vulling. Een synthetisch dekbed is namelijk vaak goed betaalbaar. Een ander voordeel van synthetische vulling is dat het simpel te onderhouden is. Een synthetisch dekbed kan namelijk gewoon in de wasmachine. Genoeg keuze dus.