juni 12, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Welke materialen dekbedden zijn er?

Het is een feit dat er verschillende soorten dekbedden zijn, dat betekent dus ook dat er verschillende materialen zijn. Voor iedereen zit er wel een favoriet tussen, het zou namelijk zomaar kunnen dat je een veel betere nachtrust hebt wanneer je slaapt onder een dekbed van een specifiek materiaal. Daarom is het goed om te weten welke verschillende materialen dekbedden er op de markt zijn.

Typisch Nederlands

Om te beginnen, van oudsher het typische Nederlandse dekbed namelijk; het wollen dekbed. Dit was vroeger het meest gebruikte dekbed, simpelweg omdat dit in Nederland het makkelijkste verkrijgbaar was. En nog steeds is een groot aantal dekbedden gevuld met wol. Het is ontzettend warm en zorgt dus voor een goede isolerende laag, perfect voor in de winter. Het nadeel dat je vaak hoort is dat het een nogal zwaar materiaal is, als je zelf weleens onder een wollen dekbed gelegen hebt dat heb je het zelf ongetwijfeld ook gemerkt. Heb je het ’s nachts snel erg warm? Dan kun je misschien beter kijken naar een 4 seizoenen dekbed, omdat deze goed warm zijn in de winter en lekker luchtig voor in de zomermaanden.

Dons

Ook geen onbekend materiaal dat gebruikt wordt in dekbedden is dons. Het is net zoals wol heel goed isolerend, dus erg goed te gebruiken in de winter. Dons brengt nog een aantal voordelen met zich mee, ten opzichte van wol is dons licht en dit is voor sommige mensen fijner. Daarnaast is dons ventilerend en dus ook wel geschikt voor in de zomer. De mate waarmee het dekbed gevuld is bepaald natuurlijk hoe isolerend het dekbed is. Ook wordt er verschillende dons gebruikt in dekbedden. Zo heb je een ganzendons dekbed, dit dekbed kan ook goed geschikt zijn voor in de winter.

Bamboe, Synthetisch en katoen

Naast de hierboven genoemde materialen bestaan er ook dekbedden gevuld met synthetisch materiaal, katoen en bamboe. Deze verschillen in isolerend vermogen, zo is een bamboe dekbed bijvoorbeeld minder geschikt voor in de winter, maar is daardoor wel lekker ventilerend in de zomer. Bamboe is daarnaast licht en vangt vocht goed op.

Katoenen dekbedden zijn goed geschikt voor alle seizoenen. Dit wordt dan ook vaak gebruikt bij het type 4 seizoenen dekbed. Zoek je een voordelig dekbed, dan is een synthetische vulling wellicht iets voor jou. Vaak kun je voor een goede prijs een kwalitatief prima dekbed vinden. Echter is synthetisch wel minder isolerend dan bijvoorbeeld dons of wol.