mei 28, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Wat is chiptuning?

chiptuning

Chiptuning wordt gebruikt om je voertuig op te voeren. Door gebruik te maken van chiptuning kun je dus extra prestaties uit de motor van je auto halen. Hoe het werkt, waarom je het zou doen en meer informatie over dit onderwerp lees je hier.

Hoe chiptuning werkt

Met chiptuning worden de parameters van de motorregeling verandert, om zo extra prestaties uit de motor te halen. Er zijn speciale kaarten zoals de boostkaart, de ontstekingskaart en de brandstofkaart. Deze kaarten worden geoptimaliseerd en belangrijk hierbij is dat de veiligheidsfuncties van de motorregeling ingeschakeld blijven. Door ervoor te zorgen dat de component bescherming volledig functioneel blijft zal er geen motorschade komen. Er zijn namelijk genoeg mensen die dit zelf proberen en hierbij de component bescherming deactiveren. Dit kan leiden tot ernstige motorschade. Daarnaast dient men rekening te houden met de wettelijke vereisten op het gebied van milieubescherming. Deze wetten worden namelijk steeds strenger.

Waarom chiptuning?

Velen kiezen ervoor om hun auto te laten tunen. Dat is niet zonder reden, het kan er namelijk voor zorgen dat je auto stukken beter presteert. Soms zien mensen wel een prestatie sprong tot wel 35%. En dat na een procedure van nog een uurtje! Chiptuning wordt gedaan via een laptop en zal ervoor zorgen dat je auto beter werkt met minimale inspanning. Het is efficiënt en zal het vermogen van de motor verhogen. Het verbeteren van het prestatievermogen van je auto is zowel geschikt voor diesel als benzine auto’s. Meestal kom je gewoon veilig door je volgende APK heen!

Veiligheid

Iedereen weet dat veiligheid voorop staat bij het besturen van een auto. Je leert het tijdens je rijlessen en in de praktijk zie je ook telkens weer hoe belangrijk veiligheid is. Houd je daarom altijd aan de verkeersregels en let goed op. Ongelukken zitten in een klein hoekje en kunnen je fataal worden. Maar ook de veiligheid van jouw auto zelf is erg belangrijk. Bij signaallampjes, rare geluiden en andere zaken die ongewoon zijn is het goed om te controleren of er niets mis is. In het boekje van je auto kun je opzoeken wat een signaallampje betekent. Als je geïnteresseerd bent in chiptuning is het belangrijk om met een professional te werk te gaan, zodat je zeker weet dat je geen veiligheidsrisico’s loopt.

Wetten

Het optimaliseren van je motor door middel van tuning is legaal. Echter zitten er wel bepaalde regels aan verbonden, net zoals bij elke aanpassing van de auto. Verhoog je de prestaties van je auto met 20%? Dan moet je je auto laten herkeuren om te kijken of hij nog voldoet aan de veiligheidseisen. Ook dien je dit te overleggen met de verzekeringsmaatschappij van je auto, omdat er misschien meer premie moet betalen. 

Conclusie over chiptuning

Elke autoliefhebber droomt ervan om hun auto prestaties te verbeteren. En dat kan dus makkelijk worden gedaan door middel chiptuning. Er is enkel een laptop voor nodig, maar er komen wel bepaalde technische vaardigheden bij kijken. Ben je bijvoorbeeld in het bezit van een BMW, dan kun je het best naar een BMW chiptuning specialist gaan. Controleer ook bij je verzekering of er nog bepaalde eisen aan verbonden zijn.