mei 28, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Wat gebeurt er met de energie bij batterij zonnepanelen?

accu

Wanneer je besluit om voor zonnepanelen te gaan is het van belang dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden die dat met zich mee brengt. Voor welke panelen kies je en neem je een systeem met of zonder batterij. En als je dan voor een batterij zonnepanelen kiest, welke past dan het best bij jouw wensen? Hieronder lees je daar meer over.

Waarom kiezen voor batterij zonnepanelen?

In Nederland hebben we niet altijd evenveel zon uren. De batterij zonnepanelen zorgen er dan voor dat de zonne-energie die je niet gebruikt opgeslagen kan worden. Op die manier ben je vrij en niet meer afhankelijk van een energieleverancier of de overheid.

Waar worden batterij zonnepanelen gebruikt?

In boten en campers is het heel gewoon dat er gebruik wordt gemaakt van een batterij die de energie opslaat. In huizen en kantoren bestaat het al wel, maar is het nog niet heel erg bekend en wordt het nog niet zoveel toegepast. De keuze voor batterij zonnepanelen maakt je vrij van de energieleveranciers en de overheid. Hiermee sla je de stroom op die je eerder niet hoefde te gebruiken.

Kan je de opgeslagen energie direct gebruiken?

De opgeslagen energie van de batterij zonnepanelen is direct te gebruiken. Het is alleen nu nog lastig om de juiste accu voor thuis te vinden die ook de juiste hoeveelheid energie op kan slaan.

Hoe werkt de thuis opslag van de energie?

De op het net gekoppelde batterij zonnepanelen heeft meestal een regelstation dat tussen de panelen zit. Daarnaast zit er ook een thuisaccu en de bijbehorende elektrische apparatuur. Dat werkt als volgt:

  • De zonnepanelen wekken de stroom op.
  • De apparaten die dat nodig hebben krijgen door middel van de regelaar de stroom die zij nodig hebben op dat moment.
  • Wanneer de vraag naar stroom lager is dan dat er geproduceerd wordt, wordt de overtollige energie opgeslagen in de accu.
  • Wanneer de accu vol is met energie wordt de overige stroom teruggeleid naar het elektriciteitsnet.
  • Wanneer er niet voldoende zonuren zijn om voldoende stroom op te wekken wordt er stroom uit de batterij gehaald.
  • Wanneer de accu leeg is zal er tegen inkooptarief stroom van het elektriciteitsnet gehaald worden
  • Wanneer de accu leeg is kan je hem goedkoop opladen met stroom uit de daluren om die in de piekuren te kunnen gebruiken.

Wat maakt zonnestroom zo aantrekkelijk om op te slaan?

Een groot deel van de opgewekte zonnestroom door de batterij zonnepanelen wordt niet voor jouw apparaten gebruikt. Maar deze gaat via de meterkast zo het elektriciteitsnet in. Andere mensen kunnen dan ook gebruik maken van de zonne-energie die opgewekt is. Deze zonne-energie krijgt de leverancier niet gratis. Dit wordt verrekend met jouw eigen energie verbruik. Mocht jij minder hebben verbruikt dan dat er naar het net gestuurd is dan zal de energieleverancier het bedrag dat daarbij hoort aan jou terug betalen. Vaak is dat al gauw €0,07 per KWH. Dat maakt het aantrekkelijk om zonne-energie op te slaan.