juli 24, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Waarom bestaan er zoveel verschillende soorten therapieën?

psychiater

Vroeger was er veel taboe over therapie. Eigenlijk sprak niemand over zijn of haar gevoel en als je naar therapie ging werd dat soms als schandalig weggezet. Tegenwoordig is het taboe doorbroken en gaan steeds meer mensen naar therapie. Eigenlijk is het woord therapie ook veel breder dan de meeste mensen denken. Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten therapieën. Je hebt therapie voor gedragsproblemen, stoornissen, maar ook als je knie stuk is en je naar de fysio moet valt dit onder therapie.

Wat zijn de bekendste therapieën? 

Eigenlijk is er voor ieder kwaaltje wel een therapievorm die kan helpen, maar welke therapieën komen nou het vaakste voor? Laten we beginnen bij cognitieve gedragstherapie. Als je de oorzaak van je klachten niet kan achterhalen kun je alsnog deze therapievorm proberen. Je gaat je namelijk niet focussen op het probleem, maar op je manier van denken. Door je manier van denken aan te passen los je automatisch het probleem op. 

Een andere bekende vorm van therapie is gezinstherapie. Mentale problemen hebben vaak niet alleen effect op jou, maar ook je omgeving. De verhoudingen binnen een gezin kunnen helemaal uit balans raken. Door middel van gezinstherapie leer je andermans gevoelens kennen. Je leert manieren om weer goed met elkaar om te gaan en om de gezinsdynamiek te herstellen. De laatste uit de reeks van bekende therapieën die je moet weten is psychodynamische therapie. Deze vorm legt de focus op je gedachtes en gevoelens. Je leert omgaan met de problemen die jij in het dagelijks leven ervaart. 

Werkt therapie?

De mensen die bang zijn om te beginnen met therapie of het wellicht overbodig vinden, vragen zich vaak af of therapie echt werkt. Alle bestaande therapieën zijn uitvoerig getest en vaak uitgevoerd. Je zou hierdoor dus kunnen concluderen dat ze moeten werken, maar iedere persoon is anders. Mensen die echt open staan voor therapie ervaren vaak sneller een verbeterd effect dan sceptische patiënten. Dit komt omdat de eerste stap naar verbetering acceptatie is. Je moet accepteren en erkennen dat je een probleem hebt waar je vanaf wilt.

Waarom zoveel verschillende soorten therapie?

Het antwoord op die vraag is eigenlijk erg makkelijk.  Er bestaan zoveel verschillende soorten therapieën omdat er heel veel verschillende soorten kwaaltjes bestaan. De kwaaltjes lopen zo uiteen dat er verschillende soorten oplossing nodig zijn. Sommige therapiesoorten kun je voor meerdere problemen gebruiken, maar het is ook heel erg zoeken naar een geschikte match met de patiënt. Als je iemand bent die therapieën al snel te zweverig vindt dan is de kans groot dat mediteren of sommige vormen van mindfulness niet gaan werken. 

Het is voor de psycholoog of psychiater van Sol Psychotherapie ook een kunst om een goede match te zoeken tussen therapiesoort en patiënt. Door verschillende technieken te proberen en goed te communiceren kun je de beste match vinden. Als je zelf vastloopt en eraan zit te denken om therapie te nemen kun je dit ook bespreken met je huisarts. Via je huisarts kun je vervolgens worden doorverwezen naar de juiste psycholoog.