juni 12, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Uitvaart regelen? Hier moet je op letten

Wanneer u een dierbaar persoon verliest, staat je hoofd uiteraard niet naar het regelen van een uitvaart. Maar juist omdat die persoon je zo dierbaar is, wil je wel een mooie uitvaart regelen. Dit is het laatste gebaar dat je nog voor diegene kan doen. Ben jij degene die ervoor moet zorgen? Lees hieronder waar je op moet letten als je een uitvaart gaat regelen. 

Het overlijden 

Voordat je een uitvaartondernemer belt, moet een arts een verklaring van overlijden opstellen. Is de overledene thuis overleden? Dan moet je de huisarts informeren over het verlies. De huisarts kan dan een verklaring van overlijden opstellen. Wanneer iemand bijvoorbeeld in het ziekenhuis komt te overlijden, dan stelt de arts daar een verklaring van overlijden op. 

Vervolgens is het zeer belangrijk om een goede uitvaartverzorger in te schakelen. Het kan zijn dat een uitvaartverzorger bij de uitvaartverzekering zit, maar je kan altijd zelf een uitvaartondernemer Amsterdam inschakelen om je te helpen met het regelen van de uitvaart. Een uitvaartverzorger helpt je door het hele proces heen. Je kan vaak bij diegene terecht met al je vragen die betrekking hebben op de uitvaart. 

De uitvaart zelf 

Wanneer u een uitvaartverzorger van Onyx hebt ingeschakeld, komt diegene langs om alles door te nemen wat betreft de uitvaart. Dit kan natuurlijk een zeer emotioneel gesprek worden. Je kan ervoor kiezen om alvast een aantal dingen voor te bereiden, maar het is uiteraard niet verplicht. De uitvaartverzorger zal je bijvoorbeeld vragen of de overledene een uitvaartverzekering had. Kijk of je, als je weet dat dat zo is, of je het polisnummer alvast kunt vinden. Zo niet, dan weet de uitvaartondernemer hoe verder te handelen. Samen hakken jullie bepaalde knopen door zodat er een mooie uitvaart geregeld kan worden.

Ga na of de overledene bepaalde wensen had voor zijn of haar uitvaart. Het kan zijn dat de overledene dit heeft opgeschreven of misschien wel aan u heeft verteld. Wil de overledene begraven worden of liever gecremeerd? Welke kleren zal de overledene aankrijgen? Wat voor kist moet er geregeld worden? Welke muziek wordt er gedraaid tijdens de uitvaart? Dit zijn allemaal vragen die mogelijk ter sprake komen tijdens het gesprek. 

Na de uitvaart 

Helaas moeten er ook nog dingen geregeld worden na de uitvaart. Hoe moeilijk het ook is, mag je dit natuurlijk niet vergeten. De uitvaartverzorger neemt vaak na een week even contact met je op om te bespreken hoe de uitvaart was verlopen en vooral om te kijken hoe het met je gaat. Hierna zijn er een aantal dingen die geregeld moeten worden. 

De overledene heeft waarschijnlijk een betaalrekening gehad, deze moet worden geblokkeerd. Hiernaast is de woning van de overledene ook belangrijk. Woonde hij of zij alleen? Dan moet de woning bijvoorbeeld verkocht worden. Hetzelfde geldt voor een auto. Misschien kan iemand in de omgeving dat wel overnemen. Dit zijn een aantal zaken waar je aan moet denken na de uitvaart. Van Onyx Uitvaartverzorging krijg je altijd het boekje ‘Zorgen erna’ waarin veel staat wat geregeld moet worden na de uitvaart. Schakel gerust hulp in als het je te veel wordt!