mei 28, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Tijd om je tuin op te knappen

Zie jij door de bomen het bos niet meer? Is jouw gazon eerder een klaverveld te noemen? Of heb je een andere reden om jouw tuin eens goed onder handen te nemen? Aarzel dan niet, maar ga aan de slag. Maak een plan, haal je tuin leeg en ga nieuwe beplanting inslaan. Maak er wat moois van, zodat jij de volgende zomer heerlijk kunt zitten in jouw geheel vernieuwde tuin.

Tuinontwerp maken

Voordat je aan de slag kunt, dien je eerst een goed plan op papier te hebben. Maak een schets van je tuin en kijk hoe jij het wilt hebben. Waar wil je jouw terras plaatsen? Moet er een overkapping komen? En kunnen de bomen blijven staan? Vergeet ook niet om de punten aan te geven waar je eventueel stroom nodig hebt. Vind je het lastig een tekening of schets te maken, dan zijn er ook verschillende online tekenprogramma’s waarmee je een hele tuin kunt ontwerpen. Of schakel de professionele hulp van een hovenier in, bespreek je wensen en laat de hovenier een mooie schets maken.

Tuin leeg halen

Ontwerp klaar? Dan is het tijd voor het echte werk. Je kunt je tuin leeg gaan halen. Verwijder oude beplanting en bestrating. Kun je dit in je nieuwe tuin nog terug laten komen? Zorg dan dat je het op een handige plaats neerzet. Laat de beplanting niet uitdrogen, maar zorg desnoods voor een tijdelijke plek elders in de tuin. Ook de bomen zullen wellicht verwijderd moeten worden. Op zich is een boom kappen geen probleem, maar de boomstronk verwijderen is een ander verhaal. Een boomstronk zit vaak diep in de grond geworteld. Het is dan ook verstandig hier professionele hulp bij in te schakelen. De professionele boomverzorger heeft de beschikking over de juiste middelen en heeft die boomstronk snel uit jouw tuin, zodat jij daar een overkapping kunt bouwen of een terras aan kunt leggen.

De nieuwe inrichting

Tuin helemaal leeg? Dan is het tijd deze opnieuw in te richten. Met je ontwerp in de hand kun je aan de slag. Hiervoor heb je natuurlijk het juiste gereedschap nodig. Handschoenen, rubberlaarzen, een schoffel, een schop, een hark en een kruiwagen zijn in ieder geval erg handig. Pak je project stap voor stap aan. Het zou jammer zijn als je met enorm veel enthousiasme begint en halverwege bedenkt dat het toch teveel tijd kost. Wanneer je de aanleg in stappen verdeeld, weet je waar je aan toe bent en zie je ook eerder resultaat. Je hebt immers een hoekje van de tuin afgewerkt, voordat je aan het volgende hoekje begint. Gaat de aanleg je echt teveel tijd en moeite kosten? Dan kun je ook een hovenier inschakelen om jouw tuinontwerp tot leven te brengen.