mei 28, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Stappenplan: een woning kopen

Een woning kopen is een groot proces en voor velen geen hedendaagse activiteit. Van de zoektocht en bezichtigingen tot aan het onderhandelen en de overdracht, het is een groot proces. Gelukkig hebben wij voor jou hieronder een stappenplan geschreven die jou als koper wat houvast geeft.

Inventariseer jouw financiële situatie

Het kopen van een woning maakt vaak verschillende emoties los. Emoties in de zin van enthousiasme, stress en geluk. Hierdoor kunnen stappen of belangrijke zaken juist over het hoofd worden gezien. Begin daarom bij het begin.

Inventariseer jouw financiële situatie. Hoeveel kun jij bijvoorbeeld lenen en wat zijn daaropvolgend de maandelijkse lasten? Dit kun je eenvoudig online berekenen.

Vandaag de dag is het mogelijk om 100% van de waarde van je nieuwe woning te financieren.

Geschikte woning zoeken

Zodra je als koper zijnde weet hoeveel je maximaal kunt uitgeven aan je nieuwe woning kan de zoektocht beginnen. Er zijn verschillende manieren om je nieuwe koopwoning te vinden.

Funda.nl

Funda is dé Nederlandse website voor het zoeken en verkopen van woningen. Ze hebben het grootste aanbod van Nederland. Handig om te weten, met een Funda-account en de juiste instellingen, ontvang jij dagelijkse een update met nieuwste woningaanbod automatisch in je mail.

Geef je wensen door aan een lokale makelaar

Met de situatie omtrent de huidige markt komt het steeds vaker voor dat woningen al verkocht zijn voordat ze op Funda staan! Hierdoor kunnen pareltjes je zo door de vingers glippen. Geef daarom je wensen door bij de lokale makelaar, want zij weten vaak al welke woningen er te koop staan voordat ze op Funda komen.

Huis financieren

We slaan een aantal stappen, zoals de woning bezichtigen en extra onderzoek over, omdat dat redelijk voor zichzelf spreekt. We gaan door naar de stap van financiering, omdat het goed is om te weten welke eventuele extra kosten er op jou te wachten staan.

Inmiddels heb je een bod gedaan en is dat bod ook geaccepteerd, dan is het tijd om de financiering in orde te maken. Met de huidige regelgeving is het mogelijk om 100% van de waarde van je nieuwe woning te financieren. Overige kosten zijn voor jezelf.

Er zijn veel verschillende hypotheekverstrekkers met eenieder zijn eigen regels. Zorg dat je een passende hypotheekadviseur in handen neemt, want hij of zij kan jou helpen met het kiezen van de beste hypotheek. Zoals we aangaven moet je de overige kosten zelf financieren, zoals de kosten koper. Maar wat zijn de kosten koper? Onder de k.k. valt de overdrachtsbelasting en notariskosten. Daarnaast zijn er nog een aantal optionele kosten, zoals de taxatiekosten. Hypotheekverstrekkers verlangen vaak een taxatierapport, zodat de weten wat de woning waard is. De Taxatie huis is dan ook een belangrijk punt in het gehele proces, omdat dit invloed kan hebben op de financiering. Zorg dat dit gedaan wordt door een gecertificeerde taxateur. Let op: dit mag niet jouw aankoop- en of verkoopmakelaar zijn.