december 14, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Rijinstructeur opleiding, hoe werkt het?

rijinstructeur

Lijkt het jou leuk om rijinstructeur te worden? Dan is het zeker aan te raden om dit artikel grondig door te nemen. In dit artikel zullen we het kort hebben over de belangrijkste elementen omtrent de rijinstructeur opleiding. Hierdoor weet jij alle ins en outs waardoor jij de juiste overweging kunt maken of een rijinstructeur opleiding de juiste keuze is.

Verschillende varianten rijinstructeur opleiding

Sta jij op het punt om te kijken naar een rijinstructeur opleiding? Dan zijn hierin verschillende studievarianten mogelijk. Hierdoor kun je zelf het tempo bepalen. Daarnaast kun je ook nog een studievariant kiezen die het beste bij jouw tijdsbesteding past. We zullen deze hieronder puntsgewijs toelichten:

  • De dagopleiding is een landelijke vorm van opleiding tot rijinstructeur bij jou in de buurt. Tijdens deze variant ben je een dag per week intensief bezig met het behalen van jouw examen. De gemiddelde doorlooptijd van fase 1 en fase 2 bedraagt drie maanden.
  • De avondopleiding is een vorm die ervoor zorgt dat je overdag voldoende tijd hebt om te werken of om voor je kinderen te zorgen. De doorlooptijd van fase 1 en fase 2 bedraagt bij de avondopleiding vier maanden. Tijdens de avondopleiding krijg je een avond per week les.
  • De zaterdagopleiding is een studievorm die de mogelijkheid biedt om rustig op een zaterdag te focussen op de rijinstructeur opleiding. De gemiddelde doorlooptijd van deze opleiding bedraagt drie maanden en wederom heb je dagelijks een dag les.
  • Door corona en toepassing van de nieuwste technologieën is het ook mogelijk om te kiezen voor een thuisstudie met een online studiekeuze. Deze vorm van rijschool opleidingen is vrij nieuw, maar zeker de moeite waard om aandacht aan te besteden.

Verschillende fases in de opleiding

Een rijschool opleiding heeft twee fases waarbij een combinatie wordt gemaakt tussen theorie en praktijk. Op basis van deze twee fases heb je voldoende afwisseling en ervaring om rijinstructeur te worden.

Fase 1 wordt ook wel de competentie verkeersdeelname genoemd. Tijdens deze fase wordt je theoretische kennis getoetst. De toets bestaat uit 60 verschillende meerkeuzevragen waarvoor je 90 minuten de tijd hebt. Als je dit onderdeel voltooid hebt, moet je vervolgens getest worden op eigen rijvaardigheid dit gebeurd in onderdeel 1B en deze proef zal ongeveer 75 minuten duren.

Fase 2 bestaat in principe uit dezelfde opmaak als fase 1, maar in deze fase worden andere elementen getoetst. Het is dus een combinatie van beide die je moet halen om je rijinstructeur opleiding succesvol te voltooien.

Toelatingseisen?

Wil jij de opleiding gaan volgen tot rijinstructeur? Dan is het wel noodzakelijk dat je aan een aantal voorwaarden voldoet. Als eerste is het van belang dat je beschikt over een geldig rijbewijs in de betreffende categorie.

Daarnaast is het ook noodzakelijk dat je een diploma hebt op minimaal LBO niveau. In veel gevallen is het mogelijk om een geschiktheidstest te doen als je deze niet hebt. Als je deze test namelijk met een voldoende afsluit, mag je alsnog deelnemen aan de opleiding tot rijinstructeur.

Bepaal je eigen toekomst met de opleidingen van De Verkeersacademie.