mei 28, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Online scheiden doe je gemakkelijk, snel en zonder gedoe

Als jullie besluiten een einde te brengen aan je huwelijk, dan is online scheiden één van de opties die je hebt. En, zoals je hier kunt lezen, is dit een optie met veel voordelen. Scheiden is al moeilijk en het laatste waar je aan dacht toen jullie elkaar het ja-woord gaven. Door alles online te regelen zorg je voor zo min mogelijk overlast en een zo soepel mogelijke afhandeling. Daarna kunnen jullie allebei verder met je leven en kijken hoe je dat verder invulling kunt geven. Online scheiden is ook tijdens de corona crisis bijzonder handig, want je hoeft er de deur niet voor uit.

Hoe werkt online scheiden?

Online scheiden is vooral van toepassing op scheidingen die met wederzijds goedvinden worden ingezet. Je zult namelijk samen enkele formulieren moeten invullen en dat kan alleen als jullie de situatie allebei hebben geaccepteerd. Besluiten jullie je scheiding online te regelen, dan zoek je eerst een bureau op waarbij je dat kunt doen. Daar vul je een aanvraagformulier in. Je ontvangt een bevestiging per mail en documenten die jullie samen moeten invullen.

Vervolgens krijgen jullie een mediator aangewezen die de formulieren controleert en een (online) gesprek met jullie inplant. Als iedereen akkoord geeft en alle stukken zijn ondertekend wordt de scheiding ingediend bij de rechtbank. Jullie krijgen dan twee tot vier weken later een uitspraak. Het enige wat dan nog gedaan moet worden is dat de scheiding wordt doorgegeven aan de gemeente. Dat zit vaak bij de prijs inbegrepen. Vanaf dat moment zijn jullie officieel gescheiden.

De kosten

Het is vaak goedkoper om je scheiding online te regelen dan om dit bij een advocaat te doen. Zijn jullie getrouwd onder huwelijkse voorwaarden dan betaal je voor online scheiden niet meer dan €600. De kosten voor een ouderschapsplan omdat jullie minderjarige kinderen hebben zitten daar niet bij inbegrepen en zijn €75 per persoon. Online scheiden kan echter al voor €60 per persoon, als je in aanmerking komt voor de subsidie Raad van Rechtsbijstand. De prijs die je dan betaalt is afhankelijk van je inkomen.

Wie komt in aanmerking?

Het is niet altijd mogelijk om online te scheiden. Dat is ook logisch, want er zijn ingewikkelde situaties die niet zonder persoonlijk contact en betrekking van andere specialisten kunnen worden geregeld. Daarbij is het belangrijk dat jullie het samen kunnen doen en dat jullie dus nog goed met elkaar overweg kunnen en afspraken kunnen maken. Online scheiden is zowel mogelijk als jullie wel en geen minderjarige kinderen hebben en dan in de volgende situaties:

  • Jullie zijn getrouwd met huwelijkse voorwaarden.
  • Jullie zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.
  • Jullie zijn samenwonend, met of zonder contract.
  • Jullie hebben een geregistreerd partnerschap opgezet.

Soms is maatwerk nodig

In de meeste gevallen is online scheiden dus geen probleem. Soms is er maatwerk nodig, bijvoorbeeld als jullie in het buitenland zijn getrouwd, als één of beiden ondernemer zijn, als jullie meerdere woningen bezitten of als er sprake is van erfenissen.