juli 24, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Koopakte? Dit is hoe het werkt!

Tijdens het kopen en of verkopen van een woning is de koopakte 1 van de onderdelen van het gehele proces. Hierin staan verschillende mitsen en maren in. Maar onderschat het belang van de koopakte niet! Waarom het zo belangrijk is vertellen wij jou hieronder:

Synoniemen

Een andere benaming voor een koopakte is koopcontract of voorlopige koopakte. Het is het 1e belangrijke document dat je als koper van een registergoed gaat ondertekenen. Weet dus dat er verschillende benamingen zijn voor een koopakte. Het klinkt voor de hand liggend, maar weet dat er in de praktijk veel vragen over de benamingen zijn.

Wat staat er allemaal in de koopakte?

We gaan de koopakte hier niet helemaal van kop tot teen uitlichten, maar we gaan wel de ontbindende voorwaarden koopakte bespreken. Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die zowel de koper als verkoper in de koopakte hebben opgenomen en die de koop kunnen ontbinden. Het hangt van de situatie af welke ontbindende voorwaarden voor de koper en de verkoper nuttig zijn. Dat komt doordat iedere situatie anders is.

Het is aan te raden dat je als koper zijnde de ontbindende voorwaarden al uitspreekt bij het uitbrengen van een bod. Want over de ontbindende voorwaarden moeten afspraken zijn gemaakt met de verkoper.

1 van de meest voorkomende onderwerpen in de ontbindende voorwaarden zijn voorbehoud van de financiering hypotheek. Het houdt in dat de koop niet doorgaat als de hypotheek voor een bepaalde datum niet is geregeld.

Wat is het vervolg na het opstellen van de koopakte?

Een notaris stelt het koopcontract op, vervolgens kan hij het ook meteen inschrijven bij het Kadaster. De woning kan dan door de verkoper niet meer aan iemand anders verkocht worden. Het is dus van aanzienlijk belang dat de Notaris koopakte opstelt. Want je wordt ook beschermd tegen bijvoorbeeld beslaglegging op de woning. Stel dat gebeurt, dan kan de woning namelijk niet zonder meer aan jou worden overgedragen. Het klinkt onwerkelijk, maar komt in de praktijk vaker voor dan je denkt.

De verkoper hoeft maar een kleine betalingsachterstand te hebben bij een webshop en het kan al misgaan…

Het is dus ontzettend belangrijk dat de gemaakte afspraken voor beide partijen duidelijk zijn. Hiermee voorkom je onduidelijkheden in de al zo onzekere en stress volle periode. Een woning kopen of verkopen is namelijk geen hedendaagse gebeurtenis.