april 14, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Hoe kan je de BPM berekenen?

Wanneer je een auto aankoopt of bijvoorbeeld gaat importeren gelden daarvoor in het merendeel van de gevallen verschillende kosten. Eén van deze kosten is de zogenaamde BPM. Dit is de belasting die je moet betalen op het kopen (en inschrijven) van een bepaald voertuig. Voor deze BPM geldt dat ze niet alleen verschuldigd is voor personenauto’s. Dit geldt bijvoorbeeld eveneens voor bestelauto’s en voor andere voertuigen zoals campers. Voor heel wat mensen geldt dat ze zeer specifiek willen weten met welke kosten ze allemaal geconfronteerd kunnen worden naar aanleiding van de aanschaf van hun nieuwe auto. Geldt dat ook voor jou? Dan zal je tot de vaststelling komen dat de BPM berekenen in de praktijk zonder meer een absolute aanrader is. 

Wat maakt je BPM berekenen zo belangrijk?

Nog steeds is het ontzettend vaak zo dat mensen bij het kopen van een nieuwe auto vooral rekening houden met de aankoopprijs van hun voertuig. Op zich is dat natuurlijk niet meer dan normaal. Anderzijds kan er worden vastgesteld dat er ook nog heel wat andere relevante kosten bestaan waar je rekening mee dient te houden. De BPM berekenen maakt bijvoorbeeld duidelijk met welke belasting je rekening dient te houden bij de aanschaf van een bepaald voertuig. 

Je BPM berekenen is altijd een goed idee omdat de manier waarop ze wordt berekend kan verschillen afhankelijk van het voertuig in kwestie dat je wenst aan te schaffen. Als het daarbij gaat om een personenauto zal je bijvoorbeeld tot de vaststelling komen dat de berekening van de BPM gebeurt aan de hand van de CO2-uitstoot waar het voertuig over beschikt. Dat is anders wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een bestelauto of een kampeerauto. In deze gevallen zal de berekening namelijk plaatsvinden op basis van de catalogusprijs. Hier wordt een bepaald percentage voor aangehouden welke dan de BPM zal vormen. Hou hier dus alvast zeker rekening mee. 

Je BPM berekenen is altijd een goed idee

De BPM berekenen van je auto is altijd een goed idee wanneer je een realistisch beeld wenst te hebben van de totale kosten die gepaard gaan met de aanschaf en inschrijving van je nieuwe voertuig. Hou er namelijk zeker rekening mee dat de aankoopprijs niet de enige kost is die je zal moeten ophoesten. Dit geldt namelijk eveneens voor bijvoorbeeld de transportkost bij import, maar ook voor de verzekering die je moet afsluiten evenals voor de BPM. Alleen wanneer je met al deze verschillende kosten rekening houdt zal je financiële verrassingen weten te voorkomen.

BPM berekenen? Ook relevant bij import! 

Vaak is het zo dat mensen alleen maar aandacht besteden aan de BPM berekenen wanneer ze de keuze maken om hun auto in Nederland te kopen. Dit schept het vermoeden dat rekening houden met de BPM niet relevant is wanneer er sprake is van import. Dat is echter helemaal niet juist, integendeel. Ook wanneer je ervoor kiest om je auto uit het buitenland te gaan importeren zal je immers met deze belasting af te rekenen krijgen. In dat geval wordt de BPM bovendien ook nog eens bepaald op de volledige aankoopprijs + de transportvergoeding. Het is dus hoe dan ook altijd van belang om hier zeker de nodige aandacht aan te besteden.