april 14, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Hierom doe je de bouwtechnische keuring

Ben je al bekend met een bouwtechnische keuring? Als je dit nog niet bent, is het goed om hier verder in te duiken. Het kan jou namelijk veel narigheden schelen als je op voorhand al gekeken hebt naar de staat van de woning. Je weet in een oogopslag wat er nog gedaan moet worden. Het is daarom goed om naar een specialist als Schippers Bouwconsult te gaan kijken om een afspraak in te plannen. Maar waarom zou je deze keuring nou echt laten doen en hoeveel gaat het jou eigenlijk kosten? Onderstaande informatie legt uit.

De bouwtechnische keuring tegen onvoorziene kosten

De bouwtechnische keuring is bedoeld om onvoorziene kosten aan de woning te voorkomen. Voordat je de woning betreedt, wil je immers wel weten waar je aan toe bent. De keuring kun je dan gebruiken om een totaalbeeld te hebben en de hypotheek aan te vragen. Je weet immers hoeveel extra je mee moet gaan financieren. Het kan ook zijn dat je juist niet door wilt gaan met de koop. In dit geval zitten er dus wel extra voorwaarden aan vast. Je moet daarom altijd goed gaan bekijken of je deze keuring uit moet gaan voeren of juist afziet van de gehele verkoop doordat je zelf al dingen gezien hebt. 

Verschillende redenen voor de keuring

De bouwtechnische keuring kan jou in een overzicht laten zien wat er allemaal gedaan moet worden aan de woning voordat deze bewoonbaar is. Deze keuring kan jou helpen om de hoogte van de hypotheek te bepalen. Ook kan de taxateur jou de keuring adviseren. Als er bijvoorbeeld bij de taxatie geconstateerd is dat het achterstallig onderhoud meer dan 10 procent van de waarde inhoudt, is een keuring ook aan te raden. Dit kan namelijk al gauw meer kosten geven dan je verwacht had en je kunt bekijken of je de kosten nog iets kunt drukken.

De kosten

Wanneer je gaat kijken naar de redenen voor de bouwtechnische keuring, dan komen ook de kosten voorbij. De gemiddelde kosten liggen rond de 300 euro. Het is afhankelijk van de woning hoe hoog het totaalbedrag gaat zijn. Voor de grootste woningen kan het namelijk oplopen tot 500 euro. Als je ook nog wilt weten of er asbest aanwezig is en op welke plekken dit dan zit, dan moet je hier nog extra voor betalen. Het moet dus wel binnen jouw budget gaan vallen, maar uiteindelijk kun je een grotere kostenpost voorkomen.

Een totaalbeeld van de reparaties opgesteld

De bouwtechnische keuring kan jou dus helpen om meer inzicht te krijgen in de woning. Als je tijdens de bezichtigingen al schade hebt gezien, dan kun je er vrijwel altijd vanuit gaan dat er veel meer te vinden is. Doordat er tijdens de keuring naar alle ruimtes van de woning wordt gekeken, krijg je een totaalbeeld en is het aan jou of je de kosten wilt gaan maken om het huis volledig op te knappen. Je hebt hierdoor altijd alle informatie gelijk bij de hand.

Krijg zekerheid voor het kopen van uw droomhuis met Schippers Bouwconsult – Specialist in bouwkundige keuringen!