april 14, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Het werk van een GGZ verpleegkundige

verpleegkundige

Verpleegkundigen zijn niet te missen in de zorg. Ze nemen veel taken op zich en zorgen er voor dat patiënten de juiste zorg krijgen. Dokters en artsen hebben namelijk door drukke agenda’s niet altijd de tijd om patiënten extra persoonlijke zorg te geven. Veel mensen weten niet hoe belangrijk verpleegkundigen eigenlijk zijn, welke taken ze verrichten of hoe je GGZ verpleegkundige kunt worden. Wij vinden het belangrijk dat er meer duidelijkheid is over verpleegkunde en waarom verpleegkunde een dankbaar beroep is. Wil je dus meer weten hierover? Lees dan verder!

Wat is een GGZ verpleegkundige precies?

In ons leven hebben we allemaal vast wel eens te maken gehad met een verpleegkundige. Of dit nu voor onszelf was of voor iemand anders. Je kunt verpleegkundigen namelijk op verschillende plekken tegen komen. Een GGZ verpleegkundige is iemand die werkt in een verzorghuis, een ziekenhuis of in de thuiszorg. De verpleegkundige ondersteunt mensen die hulp nodig hebben. Of dit nu mensen zijn die ziek zijn, gehandicapt zijn of ondersteuning nodig hebben. Verpleegkundigen zijn niet te missen in de maatschappij, want ze zorgen er voor dat de levenskwaliteit van patiënten verbeterd wordt.

De taken van een verpleegkundige

Verpleegkunde is een behoorlijk brede term. Je komt verpleegkundigen namelijk niet alleen tegen in een ziekenhuis, maar ook in een verzorghuis en in de thuiszorg. Vanzelfsprekend zijn de taken van een GGZ verpleegkundige in het ziekenhuis anders dan in de thuiszorg. Een paar overkoepelende taken die de meeste verpleegkundigen echter uitvoeren zijn het toedienen van medicijnen, het verzorgen van wonden en het wassen en aankleden van mensen. Daarnaast moeten verpleegkundigen ontwikkelingen van de patiënt noteren en bijhouden hoe het gaat met hem of haar. Een verpleegkundige kan een patiënt de persoonlijke zorg geven die een dokter of arts door zijn drukke planning niet altijd kan garanderen.

Voordeel aan werken als verpleegkundige

Als je verpleegkundige bent heb je daar ook in je eigen leven wat aan. Natuurlijk leer je veel over alles wat te maken heeft met geneeskunde. Zo zie je bijvoorbeeld snel de symptomen van een bepaalde aandoening of weet je hoe je een wond moet behandelen. Daarnaast ontmoet je als GGZ verpleegkundige veel verschillende mensen. Je verbreedt daarom tegelijkertijd je mensenkennis en leert veel over uiteenlopende achtergronden en culturen. Het variërende werk zorgt er voor dat elke dag anders is en dat maakt het werk leuk om te doen en om te blijven doen.

Wanneer is iemand geschikt voor verpleegkunde?

Niet iedereen is geschikt om GGZ verpleegkundige te worden. Als verpleegkundige moet je namelijk goed kunnen omgaan met stressvolle situaties en tegelijkertijd alsnog de patiënt de zorg geven die ze verdienen. In drukke tijden moet een verpleegkundige dus de rust en het geduld zien te vinden om iemand genoeg persoonlijke aandacht te kunnen geven. Verpleegkundigen zijn voor veel patiënten ook een luisterend oor, dus het is een plus als de verpleegkundige goed kan luisteren. Vanzelfsprekend komt daar natuurlijk bij dat de verpleegkundige van Werkenbijfivoor.nl de vaardigheden en medische kennis heeft om de juiste zorg te kunnen verlenen.