juli 24, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Het uitvoeren van lekdetectie

Heeft u last van lekkages? Dan bent u vast en zeker op zoek gegaan naar de oorzaak. Helaas is het vinden van de oorzaak niet altijd even makkelijk. Dit kunt u vaak niet zien waardoor u geen idee heeft waar de lekkage vandaan komt. Het is van uiterst belang hier direct mee aan de slag te gaan, een lekkage kan namelijk grote gevolgen hebben. Een lekkage kan schade aanrichten aan muren, vloeren en plafonds.  Er zijn veel factoren waar u rekening mee moet houden. Zo zult u zich eerst moeten afvragen hoe uw waterfactuur er bijvoorbeeld uitziet.

In eerste instantie zult u hier waarschijnlijk niet aan denken maar een waterfactuur kan een goede indicatie zijn voor een waterlek. In dat geval doet u er goed aan een lekdetectie uit te voeren om het waterlek op te sporen en vervolgens te laten maken. Een lekdetectie zult u moeten uitbesteden aan een professioneel bedrijf, soms zit de oorzaak op plekken waar u zelf namelijk niet bij kunt. Daarnaast zijn er veel verschillende waterlekken, het vergt veel kennis en ervaring bij het detecteren van lekken. Lees snel verder wat u moet doen bij een lekkage!

Wat zijn aanwijzingen op een lekkage?

Een lekkage is lastig op te sporen, soms is het niet eens duidelijk of er wel sprake is van een lek en kan het maanden of zelfs jaren onopgemerkt blijven. Dit is zonde, u kunt veel geld besparen als de oorzaak snel wordt ontdekt. Als u de lekkage snel ontdekt, dan voorkomt u dat er al delen zijn beschadigd. Maar wat wijst nou op een lekkage? Waterschade is een logisch gevolg van een waterlek, dus zult u bij een ernstige lekkage flinke waterschade zien. De leidingen en afvoeren zitten allen onder de vloer of achter de muren weggewerkt. Juist daarom wordt waterschade vaak opgemerkt op het plafond, de muren of in de hoeken van een pand. Ziet u schade die is ontstaan door vocht-of schimmelplekken? Dan bent u eigenlijk al te laat. In dit scenario is het zaak om direct de lekdetectie in te schakelen en de oorzaak aan te pakken. Vervolgens is het te hopen dat de schade uiteindelijk meevalt.

Wist u dat hogere energiekosten kunnen wijzen op een lek? Dit komt door de verminderde werking van de isolatie in uw huis. Bepaalde soorten isolatiemateriaal, zoals glaswol kunnen niet tegen vocht en verliezen daarbij hun functie. Dit is ook het geval als er sprake is van een hoge waterfactuur. Hoe meer water er wegsijpelt, hoe meer water er moet worden doorgevoerd.

Schakel de lekdetectie centrale in

Het is belangrijk direct gebruik te maken van lekdetectie. Een professioneel bedrijf zal u dan zo goed mogelijk helpen. Zij hebben namelijk professionele en specifieke apparatuur. Een lek is in de meeste gevallen erg ingewikkeld, het wordt daarom sterk afgeraden om hier zelf mee aan de slag te gaan. Een lekkage kan op verschillende plekken ontstaan. Zo kan het bijvoorbeeld ontstaan in het verwarmingssysteem, de waterleiding, de afvoerbuis of in het dak. Het uitvoeren van lekdetectie is dan noodzakelijk. Zijn er in uw woningen aanwijzingen op een lekkage? Neem dan even contact op met Leak Control Benelux.