juli 24, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Het aanschaffen van een beton cire vloer

Een beton cire vloer is een vloer met een stoere betonlook. Vaak wordt het ook wel betonstuc genoemd, een mengsel van cement, hars, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Een beton cire vloer is een vloer die in beginsel niet waterdicht is. Later wordt door de behandeling met een impregneermiddel en een speciale coating gezorgd dat de beton cire vloer alsnog waterdichte eigenschappen krijgt. Deze behandeling vindt plaats nadat de vloer gelegd en ook geschuurd is. Houd er wel rekening mee dat het aanbrengen van deze zeer fraaie vloer wel heel even tijd vraagt. Ligt de vloer echter, dan heb je een vloer die helemaal aan jouw wensen voldoet en die je uniek mag noemen. Dit niet in de laatste plaats door het fraaie lijnenspel.

De beton cire vloer is wel in vijftig kleuren beschikbaar

Voordeel van een beton cire vloer is dat je veel keuze hebt wat betreft de kleur als mortel door toevoeging van pigment op kleur wordt gebracht. Toch zie je deze vloer vaak in de kleur grijs. Zo wordt namelijk de strakke en stoere betonlook extra benadrukt. In totaal is er keuze uit zeker vijftig kleuren, waaronder de meer warme aardetinten. In alle gevallen krijg je een vloer met vloeiende lijnen. Deze lijnen ontstaan als vanzelf gedurende het aanbrengen en het schuren van de vloer. Zo ontstaat een levendig lijnenspel en een bijzondere betonlook. De beton cire vloer wordt als poeder aangebracht, samen met vloeibare hars en vervolgens net als stucmortel in kleine laagdiktes (tussen de 2 en 3 millimeter) aangebracht worden. Dit kan op wanden en vloeren.

Bruizt | Voor een uitgebreid kleuradvies

Zorg voor een vlakke ondergrond

Belangrijk is dat de poeder op een zo vlak mogelijke ondergrond wordt aangebracht. Je kunt de poeder eveneens op levens platen of op anhydriet aanbrengen een vlakke ondergrond van cement geniet echter de voorkeur. Een houten ondervloer is veel minder geschikt. Het leggen van een beton cire vloer neemt wel even tijd in beslag, vaak tenminste een week. Dit omdat het steeds in lagen aangebracht moet worden en je te maken hebt met droogtijd. Het proces van het aanbrengen van de vloer begint met het geschikt maken van de ondergrond, waarna de beton cire laag in grove structuur aangebracht wordt. Vervolgens is het tussen de twee en vier uur drogen en kan een fijnere structuur in de vloer aangebracht worden. Is dat gelukt dan dient de vloer 24 uur te drogen. Vervolgens wordt de vloer geschuurd en laat je de vloer tussen de vier en zes dagen drogen. Tenslotte wordt de vloer geïmpregneerd en wordt de beschermende laag coating aangebracht.

Prachtig lijnenspel

Vervolgens heb je een vloer om van te watertanden, die uniek is en waaraan je lang plezier gaat beleven. Door de kleuren en het lijnenspel hoeft geen enkele beton cire vloer hetzelfde te zijn. Ook dat is een groot voordeel, zeker als je van bijzonder en eigenzinnig houdt. Wellicht ten overvloede, maar de ondervloer is zeker bij deze vloer enorm belangrijk. Hout is ongeschikt en de vloer moet voor het beste resultaat steeds vlak zijn. Soms is een primer aanbrengen ook aan te raden.