juli 24, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Groen dak, een goed idee voor huiseigenaren

Je ziet het steeds meer, vooral in de stad: een groen dakop huizen, fietsenstallingen of schuurtjes. Groene daken hebben veel voordelen en het wordt steeds gebruikelijker om er één aan te leggen. Wanneer je een nieuw huis laat bouwen is het helemaal een goed idee om er meteen een groen dak op te leggen. Dat scheelt namelijk flink in de kosten. De meeste groene daken bestaan uit sedumplanten, een soort vetplantjes. Dat levert het groene dak op dat het lichtste in gewicht is. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, tot een complete daktuin aan toe.

Waarom een groen dak?

Een groendak heeft heel veel voordelen, sommige voordelen zijn klein, andere kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren. De voordelen voor jou en je huis zijn onder andere dat een zo’n dak isoleert. Niet alleen warmte zoals veel mensen denken, de isolatie van geluid is een veel belangrijker voordeel. Afhankelijk van het soort dak dat je gaat beleggen met een groen dak kan je dakbedekking tientallen jaren langer meegaan. Daarnaast geeft een zo’n dak veel voordelen voor je omgeving. Zeker in de stad levert het een bijdrage aan een groenere woonomgeving. De planten voeren CO2 en fijnstof af en tegenwoordig misschien wel het belangrijkste: het dak vangt water op. Met het oog op klimaatadaptatie en het aanpassen aan de klimaatverandering is dat ook de reden waarom veel gemeenten subsidie geven wanneer je een groen dak aanbrengt.

Nadelen van een groen dak

Er zijn eigenlijk maar twee echte nadelen. Een sedumdak kost geld. Voor een deel verdien je dat terug in je energiekosten en, afhankelijk van het soort dak, in het langer meegaan van je dakbedekking. Een ander nadeel is dat er een  kans op lekkage bestaat en dat die lekkage niet altijd makkelijk te verhelpen is. Wanneer je een goed bedrijf inschakelt is het risico erg klein en het soort dak bepaalt ook de grootte van het risico. Wat je ook een nadeel zou kunnen noemen is dat niet elk dak geschikt is. Je dak moet de constructie wel kunnen dragen. Een sedumdak is vrij licht, maar wil je andere planten of een zelfs een hele daktuin, dan moet goed onderzocht worden of je dak dat wel kan dragen. Een plat dak is het meest geschikt als groen dak. Bij een andere dak hangt het van de dakhelling af hoe makkelijk een groendak is aan te brengen. Ook de hoeveelheid zon en schaduw kan invloed hebben op de mogelijkheden.

Zelf doen of laten aanleggen?

Wanneer je niet teveel hoogtevrees hebt en wat tijd, is het zeker mogelijk om zelf een groen dak aan te leggen. Wel is het verstandig om door een deskundige te laten berekenen hoeveel gewicht je dak aan kan. Dan kunnen daarmee geen ongelukken gebeuren. Verder hangt het van het soort dak af of het gemakkelijk zelf aangelegd kan worden. Voor een sedumdak zijn in bouwmarkten en online complete pakketten te koop. Daarmee kan een handige huiseigenaar zelf al een heel eind komen. Zie je er tegenop? Dan zijn er tegenwoordig meer dan genoeg bedrijven die het voor je kunnen doen. Vraag wel altijd een goede offerte en ga na of het bedrijf genoeg ervaring heeft met groene daken.