juli 24, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Gordijnen, nog steeds ongelofelijk populair

Ondanks het feit dat er door de jaren heen menig aantal nieuwe vormen van binnenzonwering op de markt zijn verschenen blijven gordijnen ongelofelijk populair. Ook aan het gebruik van traditionele gordijnen zijn dan ook in de praktijk erg interessante voordelen verbonden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld zo dat gewone gordijnen over een lage aankoopprijs beschikken. Dat is erg interessant, want dat maakt ze geschikt voor iedereen die graag nieuwe raamdecoratie of binnenzonwering wenst te kopen. Dat is echter niet alles. Daarnaast kunnen gordijnen in de praktijk ook echte sfeermakers zijn binnen een interieur. In ieder geval, overweegt u ook om over te gaan tot het bestellen van gordijnen voor in uw huis? Sta dan zeker en vast even stil bij de informatie zoals op deze pagina aangegeven!

Wat zijn gordijnen precies?

Iedereen weet uiteraard in de praktijk wel wat gordijnen nu precies zijn. Gordijnen vormen dan ook de meest klassieke vorm van zonwering. Door gebruik te maken van gordijnen kunt u in de praktijk steeds rekenen op heel wat interessante voordelen. Dit niet in het minst op vlak van uitstraling. Voor gordijnen geldt immers dat ze niet alleen een sfeervolle, maar tevens ook een warme aankleding van het interieur kunnen realiseren. Bovendien is het eveneens interessant om te weten dat u met gordijnen de mogelijkheid heeft om het geluid in uw woning te dempen. Hou er bij het kopen van gordijnen wel rekening mee dat er op de markt menig aantal verschillende uitvoeringen zijn terug te vinden. Het gaat hierbij concreet om de volgende opties:

 • Standaard gordijnen;
 • Overgordijnen;
 • Inbetweens;
 • Transparante gordijnen;
 • Luminette gordijnen;

Elk type gordijn dat op de markt is terug te vinden beschikt over diens eigen, specifieke voor- en nadelen. Op dit vlak moet er onder meer rekening mee worden gehouden dat lang niet alle gordijnen over een optimale zonwering beschikken. Dit geldt niet in het minst voor de transparante gordijnen die beschikbaar zijn. Dergelijke gordijnen doen in de praktijk dan ook voornamelijk dienst als vorm van raamdecoratie. Uiteraard kunnen ze er eveneens voor zorgen dat de privacy in uw huis een flink stuk wordt verbeterd. Gaat u ervoor kiezen om overgordijnen te kopen? In dat geval bent u net wel verzekerd van een prima zonwering. Ook het verduisteren van een bepaalde kamer kan op deze manier uiteraard op een zeer efficiënte manier gebeuren.

De isolerende werking van gordijnen

Eveneens een niet onbelangrijk voordeel welke kan worden toegeschreven aan het gebruik van gordijnen als raamdecoratie heeft betrekking tot de isolerende functie waarover ze beschikken. Deze isolerende functie zorgt ervoor dat u steeds over de mogelijkheid beschikt om een bepaalde besparing op de energiefactuur te realiseren. Dit bovendien ook nog eens het hele jaar door. Tijdens de zomermaanden loopt de temperatuur in de woning niet nodeloos hoog op waardoor de airco geen overuren meer moet draaien. In de winter zorgt het sluiten van de gordijnen er dan weer voor dat het warmteverlies uit de woning aanzienlijk binnen de perken kan worden gehouden. Hierdoor zullen ook de stookkosten niet meer veel te hoog oplopen.

Het decoratieve karakter van gordijnen

Van gordijnen is bekend dat ze over een uitermate decoratief karakter kunnen beschikken. In de praktijk is het altijd mogelijk om een keuze te maken uit een vrij uitgebreid assortiment met gordijnen. Dit betekent concreet dat gordijnen op de markt zijn terug te vinden in verschillende uitvoeringen. Onderling kunnen de verschillende gordijnen ten opzichte van elkaar dan ook verschillen voor wat betreft:

 • Het materiaalgebruik;
 • De kleur waarin de gordijnen zijn gemaakt;
 • De afmetingen waar de gordijnen over beschikken;
 • Het verschil tussen maatwerk & standaard gordijnen;

Wist u naast bovenstaande dat u de mogelijkheid heeft om met behulp van gordijnen uw ramen hoger of lager te laten lijken? Wanneer u graag uw gordijnen hoger wil doen lijken is het bijvoorbeeld mogelijks interessant om te kiezen voor gordijnen welke vanaf het plafond tot aan de grond lopen. De lengte van de gordijnen zal er in de praktijk voor zorgen dat uw raam aanzienlijk hoger zal ogen. In ieder geval maakt deze informatie alvast één ding duidelijk en dat is dat gordijnen in de praktijk over een erg decoratief karakter beschikken.

Standaard gordijnen of maatwerk exemplaren?

Indien u ook iemand bent die houdt van het karakter waar gordijnen over beschikken spreekt het voor zich dat u deze graag in uw woning zult willen integreren. Dat is perfect mogelijk. Wel is het zo dat u op dit vlak nog een niet onbelangrijke keuze zult moeten maken. Het is namelijk zo dat er op de markt niet alleen heel wat standaard gordijnen zijn terug te vinden. Het is best mogelijk dat u op vlak van uitstraling over zeer specifieke eisen beschikt. Mogelijks heeft u ook geen standaard ramen in uw woning waardoor u ook nood heeft aan bijzondere afmetingen. In beide gevallen is gordijnen op maat laten maken wellicht de interessantste keuze. Let wel, voor maatwerk gordijnen geldt uiteraard dat de kosten die ervoor moeten worden betaald in de praktijk behoorlijk wat hoger gelegen kunnen zijn.

Buitenzonwering als alternatief voor gordijnen?

Ondanks het feit dat er duidelijk een behoorlijk aantal interessante voordelen aan het gebruik van gordijnen zijn verbonden is het zo dat lang niet iedereen de voorkeur geeft aan het gebruik van binnenzonwering. Geldt dat ook voor u? Dan kan het mogelijks interessant zijn om te kijken in de richting van buitenzonwering.

Voor buitenzonwering geldt dat ze er doorgaans in slaagt om de warmte nog beter vast te houden in vergelijking met binnenzonwering. Door gebruik te maken van binnenzonwering wordt het warmteverlies in de woning ingeperkt tot 35 à 65 procent. Bij het gebruik van buitenzonwering kan het warmteverlies met tot wel 95 procent worden ingeperkt. Dat is toch nog steeds een behoorlijk verschil. Ook voor buitenzonwering geldt dat ze verkrijgbaar is in verschillende uitvoeringen. Denk hierbij concreet aan onder meer:

 • Screens;
 • Knikarmschermen;
 • Markiezen;

Bovenstaande mogelijkheden zijn zelfs nog maar het puntje van de ijsberg. Hoe dan ook, zijn gordijnen niet meteen iets voor u en wilt u toch liever bij uw woning gebruik maken van buitenzonwering? Dan mag het nu reeds duidelijk zijn dat er ook op dit vlak behoorlijk wat verschillende mogelijkheden op de markt zijn terug te vinden! Gordijnen vind je gemakkelijk op https://www.doehetbudget.nl/gordijnen/