juni 12, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Glasvezel behang, wat is het en wat zijn de voordelen?

Wanneer u een bepaalde muur in huis wenst te behangen zult u kunnen vaststellen dat er daarvoor gebruik kan worden gemaakt van verschillende soorten behang. In de praktijk is er bijvoorbeeld sprake van zowel glasvezel behang als renovliesbehang. Beiden worden niet zelden in één adem met elkaar genoemd, maar toch is het zo dat er niet onbelangrijke verschillen bestaan. Op deze pagina vertellen we u graag alles over glasvezel behang evenals welke voordelen er aan dit type van behang precies verbonden zijn.

Een eerste kennismaking met glasvezel behang

Glasvezel behang is opgebouwd uit glasvezels. Dit is in de praktijk eigenlijk vergelijkbaar met glaswol. Dit brengt ons meteen bij een belangrijk nadeel dat is verbonden aan het gebruik van glasvezelbehang. Menig aantal mensen ondervinden namelijk last bij het plaatsen van dit type behang. Het materiaal kan niet alleen jeuk, maar ook allergische reacties veroorzaken. Glasvezelbehang is in de praktijk verder verkrijgbaar in een beperkt aantal verschillende structuren. Bovendien is er ook een gladde variant beschikbaar. Hou er bij het gebruik van glasvezelbehang verder steeds rekening mee dat het materiaal moet worden overschilderd. In het merendeel van de gevallen is het zo dat glasvezel behang wordt aangeboden in rollen van één meter. Weet u ondertussen wat glasvezelbehang precies is, maar bent u nog benieuwd naar de verdere voordelen die er aan verbonden zijn? Lees dan snel verder!

In het bijzonder gebruikt op slechte muren

Voor glasvezel behang geldt dat ze in de praktijk in het bijzonder wordt toegepast op slechte muren. Het behang heeft dan ook de mogelijkheid om niet alleen scheuren, maar ook gaten weg te werken. Het glasvezel behang beschikt over een stevige structuur en scheurt bijgevolg niet. Net zoals vliesbehang wordt ook het glasvezel behang in de praktijk aangebracht op een ingelijmde muur. Dit betekent dat de muur en niet behang wordt gelijmd (zoals de meesten wellicht vermoeden). Een niet onbelangrijk voordeel hiervan is dat het behang niet over een inweektijd beschikt. Daardoor is ze zeer vlot te verwerken. Glasvezel behang laat zich in de praktijk wel net wat lastiger verwerken. Dit uiteraard door het mogelijke risico op allergische reacties. Dit is toch echt een belangrijk punt om rekening mee te houden.

Hoe kan glasvezel behang uiteindelijk worden verwijderd?

Last but not least is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat glasvezel behang zich in de praktijk helemaal niet eenvoudig laat verwijderen. Gewoon even simpel aftrekken en afkrabben is dan ook geen optie. Op het ogenblik dat er meerdere lagen verf op het behang zijn aangebracht zorgt dat ervoor dat er geen gebruik kan worden gemaakt van een stoommachine. Dit immers omdat de stoom er dan niet in slaagt om door te dringen tot in de verflaag. De mate waarin glasvezel behang kan worden verwijderd is in de praktijk altijd afhankelijk van twee factoren, namelijk:

  • De ondergrond waarvan sprake is;
  • De verlijming die is toegepast;

Ongeacht de twee bovenstaande zaken zal er steeds vastgesteld kunnen worden dat het verwijderen van glasvezel behang een behoorlijke opdracht is. In principe wordt het dan ook in de praktijk steeds aangeraden om gebruik te maken van een egaliserende cover-up laag die er overheen wordt geplaatst. Vervolgens is deze relatief eenvoudig te overschilderen of te behangen. Hou ook hier dus rekening mee bij uw keuze voor glasvezel behang!