april 14, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Elektrische steps in Nederland

Het is je wellicht al eens opgevallen dat er vrij veel elektrische steps door de straten rijden in de grote steden van ons land. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook in veel andere landen is de e-step ontzettend populair. Maar hoe zit het nu precies met de wetgeving rondom de elektrische steps in ons land? Zijn de steps wel of niet toegestaan op de openbare weg? Wij zochten het voor je uit met behulp van websites als Zerosteps.nl. Onze conclusie? Er zijn zeker legale elektrische steps te verkrijgen, maar deze moeten wel aan strenge voorwaarden voldoen. Wij vertellen je graag wanneer een elektrische step legaal is!

Wanneer is een elektrische step toegestaan op de openbare weg?

In Nederland moet een elektrische step aan een aantal voorwaarden voldoen voordat deze de openbare weg op mag. Een kenteken of helm is anno 2023 niet noodzakelijk. Wel moet je een WA-verzekering voor de step afsluiten en moet je als bestuurder 16 jaar of ouder zijn. Een elektrische step moet beschikken over een stuur, verzekeringsplaatje, voertuigidentificatienummer, verlichting en zowel rode als witte/gele reflectoren. De elektrische step valt onder de bijzondere voertuigen en mag niet harder gaan dan 25 kilometer per uur. 

Houd er rekening mee dat het model e-step eerst goedgekeurd moet zijn voordat je er mee de weg op mag. Koop de elektrische step om die reden altijd bij een betrouwbare leverancier. Koop je een step van een fabrikant die de step nog niet heeft laten keuren in Nederland? Dan moet je de step zelf laten keuren. Dit neemt behoorlijk veel tijd in beslag en kost € 307. Houd er rekening mee dat de step ook afgekeurd kan worden indien niet aan de regels voldaan wordt. Je kunt de step beter laten keuren door de fabrikant of importeur. Zo weet je zeker dat je geen langdurig en duur proces doorloopt voor niets.

Overige regelgeving rondom de elektrische step

Inmiddels weet je dat een step is toegestaan op de Nederlandse wegen, mits deze aan bepaalde voorwaarden voldoet. Welke voorwaarden dat nu precies zijn? Ook daar vertellen we je graag meer over! Zoals hierboven aangegeven, moet je als bestuurder minstens 16 jaar zijn en moet je een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur aanhouden. Het is daarnaast niet toegestaan om je mobiel vast te houden tijdens het rijden en ook mag je niet onder invloed op de step stappen.