april 14, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Eetkamertafel – de juiste afmetingen voor het juiste aantal mensen

Wie een eetkamertafel wil kopen, is vast en zeker eerst heel erg bezig met het vinden van een goede plaats. Afmetingen doen wel iets ter zake, maar je stelt je voor hoe de tafel ‘kleurt’ met z’n omgeving en welke vorm je wilt. En hoe hij zou kunnen passen bij de door jou gehanteerde woonstijl. Of het blad van marmer moet zijn of van hout. En welk hout dan? Knoestig eiken of kleurrijk mangohout? Misschien verfijnd esdoorn. En al die vragen zijn belangrijk maar het is toch zaak je eerst bezig te houden met de afmetingen van je eetkamertafel. En ook met het aantal personen dat er aan plaats moet kunnen nemen. De maat van de tafel en het aantal aanzittenden hebben met elkaar te maken. Lees maar eens verder.

Maak een situatieschets en schaalmodel

Het snelst werkt het als je je eetkamer of eetruimte op schaal natekent of in je computer zet. En dan de gewenste tafel als sjabloon uitknipt of als blokje in je computerprogramma tekent. Doe dat ook met het aantal stoelen dat je om de tafel wenst en plaats de stoel sjabloontjes dan in de getekende eetruimte rond de tafel. Zo zie je meteen of alles past. Houd wel rekening met loopruimte. Je zet de stoelen dan in je schaalmodel zo dat ze van de tafel geschoven zijn. En kijkt of er dan nog wel 80 cm loopruimte tussen stoelen en achterwand over blijft. Zo’n 80 cm is nodig om goede loopruimte te garanderen. Check of de tafel die je voorkeur heeft, van een onderstel is voorzien waarbij alle stoelen daadwerkelijk onder de tafel kunnen worden geschoven.

De eetkamertafel moet ruimtelijk zitten

De eetkamertafel die je op schaal uitknipt moet natuurlijk wel het aantal personen kunnen laten aanschuiven waar je gemiddeld op rekent. Dat ben jij, je eventuele partner en kinderen en regelmatig terugkerend bezoek zoals familieleden, vrienden of vriendjes van je kinderen. Probeer in te schatten hoe groot de bezetting van de tafel dan maximaal kan gaan worden. Een goede richtlijn hiervoor is aantal personen van huishouden x twee. Heb je dus een gezin met twee kinderen en twee volwassenen dan betekent dat 4 x 2 = 8. Ga dus dan uit van acht stoelen rond de eetkamertafel.

De zitruimte aan de eetkamertafel varieert per tafelvorm

De acht denkbeeldige personen moeten aan tafel kunnen zitten. Je hebt in je model nu acht stoelen om de tafel gezet. Dat past dan. Maar wellicht heb je de stoelen nu te dicht op elkaar. Je moet ook vrije ruimte tussen de stoelen hebben. Per persoon (op een stoel) kun je de volgende ruimtes aanhouden:

• Aan een vierkante of rechthoekige tafel: 70 tot 80 cm per persoon

• Aan een ovale tafel: 65 tot 75 cm per persoon

• Aan een ronde tafel: 60 tot 70 cm per persoon

Stoort het onderstel de voetenruimte?

Met bovenstaande afmetingen hebben degenen die aan de eetkamertafel zitten voldoende vrije ruimte en tikken ze niet steeds met de ellebogen tegen die van een ander. Wees voorzichtig met aankoop van tafels met een breedte van 60 cm of minder. Dat werkt niet goed als je dan aan de korte zijde zit. Check ook hoe het onderstel van de gewenste tafel is. Passen al die benen er wel goed onder?