juni 12, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Een nieuwe deurklink kopen: hier sta je even goed bij stil

deurklink

Ben je op zoek naar een nieuwe deurklink, dan zal je versteld staan van het grote aanbod. En jij moet uit al die opties de juiste beslissing nemen. Je nieuwe klink moet aansluiten bij de functie die je deur bekleedt, bij de stijl van je interieur, bij de rest van het beslag in je woning en bij jouw persoonlijke smaak. Het kiezen van een goede klink lijkt gemakkelijker dan het eigenlijk is, maar met de onderstaande informatie wijs jij ook gemakkelijk jouw ideale deurklink aan.

Het materiaal van de deurklink

De eerste beslissing die je moet maken is die van het materiaal. Dat doe je op verschillende manieren. Als er al beslag aanwezig is in je woning, dan kies je voor hetzelfde materiaal en dezelfde kleur. Betreft het een buitendeur, dan moet het een materiaal zijn dat niet roest en ook buiten lang meegaat. De meest gangbare materialen voor deurklinken zijn RVS, brons, aluminium, nikkel en messing. Over het algemeen worden RVS en messing als het meest praktisch omschreven. Allen zijn te krijgen in verschillende uitvoeringen, zoals mat, glans, zwart en brons. Het is ook belangrijk dat je een deurklink kiest in een stijl die past bij het interieur van je woning en bij je eigen smaak.

Wat is de functie van de deur?

De functie van de deur bepaalt ook welke deurklink je kiest. Is dit een deur naar het toilet, de slaapkamer, een kantoor of de douche, dan heb je een slot nodig. Is het een buitendeur, dan besteed je meer aandacht aan kwaliteit en veiligheid en kies je een klink met een cilinderslot met een keurmerk en een deurknop aan de buitenkant. Buitendeuren aan de achterkant hebben meestal twee deurklinken, maar moeten ook goed afgesloten kunnen worden. Als het een simpele deur is van de hal naar de woonkamer, dan is een klink alleen voldoende.

De afwerking

Zonder de afwerking zou het boorgat rond de deurklink en het slot nog gewoon zichtbaar zijn. Deze worden afgewerkt met één schild die alles afdekt of twee rozetten. Hier is de keuze voornamelijk persoonlijk en hangt deze af van wat je het mooiste vindt. Een schild is vaak wat strakker en moderner en twee rozetten geven je deur een klassiekere en landelijker uiterlijk. Ook als je deur geen slot bevat staat deze keuze voor je open, maar kun je ook alleen een deurklink met rozet kiezen voor een minimalistisch geheel.

De winkel

Er zijn voldoende winkels waar je je klink kunt aanschaffen, maar webwinkels hebben over het algemeen het grootste assortiment en de laagste prijzen. Met de informatie die je bij de bovenstaande punten al hebt vastgesteld, kun je de filters bij een webwinkel goed instellen en zo de ideale deurklink uitkiezen voor jouw situatie. Lees de retourvoorwaarden wel even goed door, zodat je zeker weet dat je je product terug kunt sturen, in het geval deze tegenvalt. Op die manier bespaar je geld en heb je je nieuwe klink vast snel in huis.