In de aanloop naar het kopen van een (eerste) eigen woning zijn er natuurlijk behoorlijk wat verschillende zaken waar je rekening mee zal willen houden. Eén van de eerste dingen waar je aandacht aan zal willen besteden is de technische staat van de woning. Wanneer je een rondleiding krijgt in het pand dat je wenst te kopen is de kans ongelofelijk groot dat je denkt dat alles sowieso perfect in orde is. Het probleem zit hem echter in het feit dat jij wellicht geen bouwkundig expert bent. Het risico bestaat dan ook dat je bepaalde zaken niet ziet waardoor je na aankoop van het pand mogelijks toch nog met heel wat extra kosten wordt opgezadeld. Stel jij je omwille van deze reden dan ook de vraag of je een bouwkundig onderzoek moet laten uitvoeren of niet? Het antwoord op deze vraag trachten we je meteen te geven hier op deze pagina!
Wat zijn de voordelen van een bouwkundig onderzoek?
Er kan worden vastgesteld dat het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek tegenwoordig ongelooflijk populair is. Het merendeel van de mensen kiezen er dan ook bewust voor om zo’n onderzoek te laten uitvoeren. Dat is het gevolg van het feit dat er toch wel enkele niet onbelangrijke voordelen aan verbonden zijn. Allereerst is het namelijk zo dat je alleen door het laten uitvoeren van een dergelijk onderzoek kan achterhalen wat nu precies de actuele gebreken zijn waarvan sprake is. Is de woning bijvoorbeeld volledig vocht- en schimmelvrij of niet? Bovendien is het ook nog eens zo dat er wordt gekeken naar de actuele onderhoudsstatus van de woning.
Tijdens een bouwkundig onderzoek vindt er in eerste instantie een grondige, visuele controle plaats van de woning in kwestie. Tijdens deze controle wordt er goed gekeken naar mogelijke zichtbare schade en wordt er een inschatting gemaakt van de mogelijke (onderhouds)kosten waarmee jij als koper kan worden geconfronteerd. Van belang om rekening mee te houden is dat je dus geen honderd procent zekerheid hebt wanneer er een onderzoek als deze wordt uitgevoerd. Zo’n honderd procent zekerheid zou namelijk sloopwerken vereisen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Met welke eventuele nadelen moet je rekening houden?
In principe brengt het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek echt geen nadelen met zich mee. Het is in de praktijk namelijk zo dat je eigenlijk enkel en alleen op deze manier over een degelijke hoeveelheid aan zekerheid komt te beschikken met betrekking tot de kosten die je kan verwachten bij het kopen van vastgoed. Het komt in de praktijk bijzonder vaak voor dat mensen na aankoop echt grote spijt hebben van het niet laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. Dit zo goed als altijd omdat ze geconfronteerd zijn met veel extra kosten die ze niet kunnen betalen. Het spreekt voor zich dat het voor jou dan ook erg belangrijk is om dit te voorkomen.
Ook de kostprijs van een bouwkundig onderzoek wordt vaak genoemd als potentieel nadeel, maar ook dat is eigenlijk helemaal niet juist. De kosten voor het laten uitvoeren van zo’n onderzoek zijn met een prijskaartje van tussen de 250 en 500 euro relatief beperkt. In ieder geval liggen deze kosten aanzienlijk lager in vergelijking met wanneer je geconfronteerd zou worden met extra kosten als gevolg van bijvoorbeeld een onverwachts gebrek aan de woning die je hebt aangekocht. Alles bij elkaar gezien bestaat er dan ook eigenlijk geen twijfel over, het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek voordat je handtekening zet is absoluut altijd een goede keuze. Wil je weten waar je echt aan toe bent? Neem dan eens een kijkje op www.homekeur.nl!
More Stories
Wat moet je weten over puinzakken?
Waarom is het handig om een slotenmaker in te schakelen?
Waarom een slotenmaker inschakelen?