april 14, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

De voor- en nadelen van dashcams op een rijtje

Dashcams zijn voor veel mensen tegenwoordig niet meer weg te denken uit hun leven. Zowel professionele bestuurders als particulieren maken er maar wat graag gebruik van… en terecht. Het is namelijk zo dat dashcams heel wat discussie kunnen voorkomen. Dit niet alleen ten opzichte van de politie, maar ook in de rechtbank en zelfs tegenover de verzekeraar. Bent u ook van plan om één van de verschillende dashcams op de markt te kopen, maar wilt u eerst een goed zicht krijgen op de voordelen en nadelen die zijn verbonden aan dashcams? In dat geval is het raadplegen van de onderstaande informatie absoluut een aanrader.

Over welke voordelen beschikken dashcams?

Voor veel mensen is de belangrijkste reden om gebruik te maken van dashcams terug te vinden in het feit dat ze over concreet bewijsmateriaal beschikken wanneer er zich een ongeval voordoet. De opnames welke met behulp van de dashcam worden gemaakt zullen kunnen worden gebruikt bij niet alleen de politie, maar ook bij bijvoorbeeld de verzekeringsmaatschappij. Bovendien is het zo dat in de praktijk de beelden van dashcams ook steeds vaker worden gebruikt als hulpmiddel om iemand op te kunnen sporen die vluchtmisdrijf heeft gepleegd. Een ander voordeel gaat schuil in de ongelofelijke mogelijkheden waar de beste dashcams tegenwoordig over beschikken.

Door de jaren heen zijn de functionaliteiten en vooral ook de kwaliteit waar dashcams over beschikken aanzienlijk verbeterd. In eerste instantie was er nog uitsluitend sprake van camera’s die onduidelijke beelden schoten bij een aanrijding, maar tegenwoordig is dat al lang niet meer het geval. Verschillende dashcams hebben de mogelijkheid om echt haarscherpe beelden te maken die perfect als bewijsmateriaal gebruikt kunnen worden. Er zijn zelfs dashcams op de markt terug te vinden die over nightvision beschikken!

Zijn er ook nadelen om rekening mee te houden?

De bovenstaande voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van een dashcam spreken uiteraard voor zich. Dit gezegd zijnde is het zo dat er ook wel enkele nadelen zijn om rekening mee te houden. Het zou bijvoorbeeld best kunnen dat de politie later de bevoegdheid zal krijgen om gemaakte beelden met een dashcam op te vragen. Dit is natuurlijk geen probleem wanneer de eigenaar van de dashcam in zijn recht is, maar wat wanneer u in fout bent? In dat geval zullen de beelden die uw dashcam heeft gemaakt u eigenlijk verraden.

Een ander nadeel welke vroeger veelal werd aangehaald bij het gebruik van dashcams is tegenwoordig eigenlijk helemaal geen nadeel meer. Vroeger was het echter zo dat een dashcam in principe alleen maar de gebeurtenissen voor de auto kon filmen. Tegenwoordig zijn er echter exemplaren op de markt terug te vinden die zowel de voorkant als de achterkant van de auto in beeld kunnen brengen. Let wel, het aanschaffen van één van deze dashcams vereist uiteraard een wat groter budget in vergelijking met de eenvoudigere versies.

Is gebruikmaken van een dashcam nu interessant of niet?

Dashcams zijn ongelofelijk interessant. Dit niet in het minst omdat ze ongelofelijk veel discussie bij bijvoorbeeld een ongeval kunnen voorkomen. Daarnaast is het ook nog eens zo dat dashcams tegenwoordig kunnen worden aangekocht in de meest uiteenlopende prijzen. Heeft u dus met andere woorden een klein of toch eerder een groot budget beschikbaar voor het kopen van uw dashcam? In beide gevallen zult u kunnen vaststellen dat er een exemplaar verkrijgbaar is welke aan al uw eisen zal weten te voldoen.