mei 28, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

De vloer isoleren: wat zijn de voordelen?

Overweeg je te gaan investeren in vloerisolatie, dan moet je rekening houden dat een vloer isoleren niet zomaar wordt gedaan. Je gaat hierbij rekening moeten houden met allerlei zaken als je een wel geïnformeerde keuze wilt maken, waaronder de voordelen van het isoleren van de vloer. Lees de onderstaande tekst eerst goed door om na te gaan wat de voordelen zijn die bij vloerisolatie komen kijken.

Voordeel 1: Een vloer isoleren houdt onnodig warmteverlies tegen

Door vloer isoleren wordt ongewenst warmteverlies tegengehouden. Een woning verliest ongeveer 15% van alle warmte namelijk via de vloer als deze niet geïsoleerd is. Een geïsoleerde vloer voelt koud en kil aan en dit is niet prettig als je met blote voeten rondloopt in huis. Dankzij het tegenhouden van onnodig warmteverlies zal de vloer warmer aanvoelen en ook het binnenklimaat zal aangenamer zijn waardoor het wooncomfort van alle bewoners zal stijgen.

Voordeel 2: Je bespaart op de energiekosten

Ga je je vloer isoleren, dan kan je van een flinke besparing op de energiekosten uitgaan aangezien je veel minder hoeft te stoken. Je verbruikt dan ook minder gas waardoor de energierekening zal dalen. Je kunt bij een gemiddeld gezin uitgaan dat je ruim € 210 per jaar kunt besparen op de gasrekening. Dit maakt vloerisolatie een duurzame keuze aangezien we in Nederland per 2050 allemaal volledig van het aardgas af moeten zijn.

Voordeel 3: Een vloer isoleren kost geen fortuin

Je hoeft niet rijk te zijn als je je vloer wilt laten isoleren. Gemiddeld betaal je € 1.900 als je in een middelgroot huis woont. Hier komt nog bij dat de kosten verlaagd kunnen worden door het aanvragen van een subsidie of door gebruik te maken van het verlaagd btw tarief op de arbeidskosten.

Voordeel 4: De waarde van je pand wordt verhoogd

Wil je je vloer isoleren, dan zal je energielabel verbeteren waardoor de waarde van je woning flink wordt verhoogd. Je bent namelijk aan het investeren in duurzaamheid en energiezuinigheid waardoor je goed op de huidige energietransitie in Nederland voorbereid bent.

Voordeel 5: Milieuvriendelijk

Je bent bewust bezig een steentje aan milieubesparing bij te dragen aangezien je totale CO2-uitstoot flink verminderd wordt. Er komen namelijk geen schadelijke stoffen vrij tijdens je vloer isoleren die in de lucht komen. Daarnaast voorkom je vochtproblemen door de vloer te isoleren en heb je minder kans op nare geuren, schimmelvorming of ongedierte.

Voordeel 6: Snelle plaatsing

Vloerisolatie heb je snel geplaatst als je een expert inhuurt. Ga je je vloer isoleren, dan kan je uitgaan dat je binnen een halve dag al klaar bent en kunt genieten van een aangenaam binnentemperatuur. Bij een vloer isoleren komen naast de bovengenoemde interessante voordelen ook een aantal nadelen kijken. Denk zo aan het feit dat vloerisolatie met een vrij hoog prijskaartje komt afhankelijk van je wensen, dat het soms noodzakelijk is om leidingen te verplaatsen en dat je moet zorgen voor een optimale ventilatie anders heeft vloerisolatie geen nut.