Stalen hoekprofielenheeft u in verschillende uitvoeringen. Het grootste verschil zit in de warmgewalste stalen hoekprofielen en de koudgevormde stalen hoekprofielen. Verder wordt er vaak gesproken over gegalvaniseerde of verzinkte hoekprofielen. Stalen hoekprofielen komt u in het dagelijkse leven veel tegen. De toepassingsmogelijkheden zijn dan ook zeer groot en bovendien zijn ze in diverse afmetingen verkrijgbaar. Ondertussen kan gerust gesteld worden dat we simpelweg niet zonder het stalen hoekprofiel kunnen.
Warmgewalste stalen hoekprofielen zijn minder hard en stevig
Vaak bedoelen we met stalen hoekprofielen de profielen die warmgewalst zijn. Deze profielen zijn buitengewoon geschikt voor diverse constructietoepassingen. Warmgewalste hoekprofielen zijn wat minder hard en stevig dan de koudgevormde uitvoeringen. Daardoor is de flexibiliteit groter en zit er meer rek in het hoekprofiel. Een warmgewalst hoekprofiel is donkerder van kleur en gaat meer richting antraciet. Daarnaast is dit hoekprofiel zwaarder en ook ruwer aan het oppervlakte. Ook kan walshuid aanwezig zijn. In vergelijking met een koudgevormd profiel is een warmgewalst profiel vaak iets goedkoper in aanschaf.
Zinklaag moet roestvorming aan de onderzijde tegengaan
Als we het hebben over gegalvaniseerde of verzinkte hoekprofielen, dan is er een zinklaag aangebracht op het warmgewalste staal. Het zink wordt aangebracht om roestvorming aan de onderkant tegen te gaan. Als we verder kijken naar het aanbod, dan wordt nog nadrukkelijk verschil gemaakt tussen de gelijkzijdige en ongelijkzijdige profielen. De hoekprofielen van staal worden met name gebruikt voor draagconstructies in onder meer daken, deurposten, trappen en bordessen. Met de stalen hoekprofielen kunnen prima las- en bouwverbindingen gemaakt en wat betreft de afmetingen is er ontzettend veel te kiezen.
In ruimtes met veel vervuiling en luchtvochtigheid
In het jargon wordt een warmgewalst hoekprofiel als hoekstaal aangeduid, terwijl de koude variant een hoekprofiel genoemd wordt. Zoals gesteld is de warme uitvoering vooral meer elastisch. Ook is het warmgewalste stalen hoekprofiel beter bestand tegen de vorming van corrosie. Dit maakt het erg geschikt voor locaties waar sprake is van een hoge mate van vervuiling en luchtvochtigheid. Stalen hoekprofielen zijn in elk geval altijd sterk en veilig en moeten aan strenge eisen voldoen voor ze gebruikt mogen worden. Juist vanwege de hoekvorm ontstaat een veel sterkere doorsnede, die in staat is veel meer op te vangen dan bijvoorbeeld platstaal. Mede daardoor is een hoekprofiel van staal geschikt voor bijvoorbeeld het dragen van stalen roosterplaten. Dit zijn roosters die onder andere gebruikt worden voor trappen en ventilatieroosters.
Hoekprofielen staan ook wel bekend als L-profiel en als hoekijzers
Bij deze bekende toepassingen kan de opstaande zijde vaak gelast worden aan een steunbalk. De andere liggende zijde dient als een soort van draagprofiel. Daar plaatst men de roosters dus heel eenvoudig bovenop. Stalen hoekprofielen worden ook wel eens L-profielen genoemd of hoekijzers. Ook opvallend is de scherpe buitenhoek. De afmetingen zijn zeer divers. Of u nou een hoekprofiel staal van 10 bij 10 millimeter of een hoekprofiel staal 80 x 80 millimeter zoekt, het is er allemaal. Al deze formaten hoekprofiel zijn verkrijgbaar in zowel gelijkzijdige als in ongelijkzijdige vorm.
Neem rustig de tijd om het juiste hoekprofiel staal te vinden voor uw toepassing. Zijn er nog vragen of wilt u liever een persoonlijk advies? Dan staat CM Staal u graag te woord.
More Stories
Wat moet je weten over puinzakken?
Waarom is het handig om een slotenmaker in te schakelen?
Waarom een slotenmaker inschakelen?