december 14, 2024

Plakk.nl

Blogs voor iedereen

Bretagne – daar waar Frankrijk ophoudt

Er zijn Fransen die zeggen dat Bretagne niet echt bij Frankrijk hoort. Heeft de ligging van dit immense schiereiland ermee te maken? Op de kaart lijkt het wel een grote westwaarts gedrukte vuist in de Atlantische Oceaan. De gemiddelde Breton heeft ook een wat moeizame verhouding met de Fransen. Dat komt onder andere door de taal. Vanouds was de Bretonse cultuur meer gekoppeld aan de oude Ierse en Engelse culturen. Onderdeel dus van de grote Keltische cultuur. Toch gaan diezelfde Fransen die zeggen dat bij de Bretonnen het ‘buitenland’ begint, er zelf graag naar toe. De voornaamste reden? Een gigantische kustlijn van meer dan 2500 km lengte. Waar je je ook bevindt op het uitgestrekte schiereiland, next stop is de zee, het strand en de rotskust.

Bretagne is eigenlijk één groot rotsblok

Er is wel verschil in kustlijn. Zo kom je aan de noordelijke kust terecht in een wild rots landschap waartussen kleine zand baaitjes zijn genesteld. Of juist hele grote zandplaten bij eb tevoorschijn komen zoals rond de piraten hoofdstad St.-Malo. Er zijn noordelijk een paar schitterende rotskusten te vinden, bijvoorbeeld de Côte de Granit-Rose met rotspartijen die op dieren en fantasiewezens lijken. En in het verre noordwesten breekt de kust en verschijnen inhammen die op lage fjorden lijken. Dat zijn de abers waar de Bretonnen hun zeewier uit knippen. De zuidelijke kustlijn is strandrijk en heeft bovendien de meeste zonnewarmte van de hele regio.

Eiland flair

Ook heel leuk is om als vakantiebestemming een Bretons eiland te kiezen. Bijvoorbeeld het bloemeneiland Île de Bréhat of het subtropisch aandoende Île de Batz. Avonturiers kunnen het ruige en geïsoleerde eiland Ouessant proberen. Veel lieflijker qua karakter is het Belle Île met haar witte zandstranden en golvende duinenrijen. Je kunt ook een zeilboot huren en de eilanden aandoen of langs de kust laveren. Bretagne is helemaal ingespeeld op watertoerisme.

Smaakvolle Bretonse stadjes

Of wellicht voel je je beter te plek in een van die romantische Bretonse stadjes waar je uren kunt ronddwalen. Besef wel dat je nogal wat granieten structuren tegenkomt. Deze Franse streek is eigenlijk een hele oude granietplaat. Bijna alle gebouwen zijn dan ook opgetrokken uit de zware, ietwat stemmige steensoort. Tot de mooiste kleine steden van Bretagne behoren:

• Dinan (middeleeuwse sfeer)

• St.-Malo (vestingstad aan zee met bastions)

• Dinard (chique villa kustplaats)

• Fougères (kasteelstad met stadsommuringen)

• Cancale (oester sfeer)

• Bécherel (middeleeuwse charme)

• Quimper (Bretonse ‘culturele’ hoofdstad)

Mysteriën van Bretagne: koning Arthur en de menhirs

Op het eerste gezicht lijkt Bretagne landschappelijk veel van hetzelfde: weidegebied. Maar als je goed kijkt, ontvouwen zich prachtige natuurgebieden. In het westen rijzen de Monts d’Arrée, geen bergen maar woest heuvelland waar je perfecte hikes in uit kunt zetten. En bij Paimpont loop je door de middeleeuwse wouden van Brocéliande, bekend om de legendes rond koning Arthur. Ook de Golf van Morbihan (rond badplaats Carnac) is heerlijk geniet terrein. Met als bijzonder extraatje de dolmens en menhirs rijen die nog mysterieus zwijgen over hun oorsprong. Als megalieten liefhebber kom je hier in het paradijs terecht. Je kunt ook voettochten uitzetten over delen van de Bretonse kust. Kies er dan wel voor om enige highlights in het door jouw gekozen traject uit te zetten want de hele kust belopen, daar is je vakantie vast niet lang genoeg voor. Dan ben je zo drie maanden verder. Leuk is om indrukwekkende kapen zoals de Cap Fréhel of de Cap d’Erquy mee te nemen in je voettochten. Als je dat allemaal al gezien hebt kun je ook op vakantie naar Normandië in Frankrijk  gaan.